17. mai 1814 - Starten på det Norge vi kjenner i dag


Året var 1814, datoen var 17. mai, Norge fikk sin egen grunnlov. Dette var ett gjennombrudd for Norge som nasjon. Etter 400 år under dansk styre, var endelig Norge et fritt land, en egen nasjon. Dette var til tross for at Norge i tiden etter 1814 var i union med nabolandet Sverige. 

Den Norske grunnloven var ikke bare revolusjonerende for Norge som nasjon, men også i verdenssammenheng, siden grunnloven var en av de mest demokratiske i hele verden. Det var slik at alle menn med eiendom kunne stemme, mens kvinner ikke fikk stemmerett før tidlig på 1900-tallet. Ytringsfrihet var også noe av det mest sentrale i den norske grunnloven. Det at folk flest kunne ytre sine meninger, både politisk, kulturelt og religiøst var revolusjonerende.  

Det norske folk hadde i perioden før 1814 vært en provins under den danske stat, uten egen lovgivning. Til tross for dette, var det ikke den norske befolkningen så begeistret for at de måtte bytte unionspartner. Utfallet ble likevel ikke så dårlig som noen forventet, da Norge fikk tillatelse av den svenske kongen, Karl Johan, til å beholde grunnloven som slo fast at Norge var et eget rike.

17. mai ble en viktig dag for Norge som nasjon. Til tross for at Norge enda ikke var styrt med egen konge, fri fra andre nasjoner, var grunnloven som en grunnmur for den videre utviklingen av Norge som nasjon. Dette har gjort 17. mai til den mest feirede begivenheten i Norsk historie.

I hundreårene før 1814 har Norge gått gjennom flere perioder og «storhetstider». Vi kjenner alle historier og sagn om den norske storhetstiden mens vikingene herjet i Nord-Europa. Denne perioden anses for å være en gullalder i norsk historie, og var på mange måter starten på fortellingen om Norge. Rundt 1400-tallet gikk det hull på bobla, og nasjonen som i noen hundre år hadde vært både velstående og fryktet fikk en voldsom nedgang. Dette endte med at Norge lå under utenlandsk styre i nesten 400 år, frem til 1814.

 

- xbox

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Romantikken

Romantikken

17, Skien

Mathias, Håvard, Henrik og Petter skriver om romantikken som epoke. xbox

Kategorier

Arkiv

hits